Een nieuwe generatie voertuigen, nieuwe tram- en metrostellen, daar begint dit GVB-verhaal. Anne Sijtstra, manager Technisch Beheer (TB) bij het GVB: “Die nieuwe voertuigen zijn meer en meer rijdende computers. Met alle mogelijke data, lees schatten aan informatie van dien. Wat meteen ook weer de vraag oproept hoe je al die informatie gaat interpreteren.

Succesvolle ontdekkingsreis naar steeds betrouwbaarder tram- en metrovervoer

Een nieuwe generatie voertuigen, nieuwe tram- en metrostellen, daar begint dit GVB-verhaal. Het GVB, inderdaad, het gemeentevervoerbedrijf van Amsterdam. Dagelijks goed voor een kleine miljoen reizigers.

Anne Sijtstra, manager Technisch Beheer (TB) bij het GVB: “Die nieuwe voertuigen zijn meer en meer rijdende computers. Met alle mogelijke data, lees schatten aan informatie van dien. Wat meteen ook weer de vraag oproept hoe je al die informatie gaat interpreteren. En wat je daar vervolgens mee doet. Dat alles met als rode draad ons voortdurende streven om onze betrouwbaarheid naar een steeds hoger niveau te krijgen.”

Bovenop het waarborgen van de betrouwbaarheid van de oudere voertuigen, was de introductie van de nieuwe generatie voertuigen en alles wat daarmee samenhing voor de afdeling Technisch Beheer (TB) van het GVB een nieuw, zeg maar gerust onbekend vakgebied. Anne: “Tegelijk was het ook zo´n wezenlijk nieuw vakgebied, met zoveel implicaties voor onze manier van werken, dat we onze organisatie en onze werkwijzen daaraan moesten aanpassen, als we dat potentieel willen gaan benutten.”

Op ontdekkingsreis

Het eerste idee was om daarvoor een door de wol geverfde senior Reliability Engineer (RE) aan te trekken. Maar nee, toch maar niet. De voorkeur ging al heel snel uit naar iemand die de afdeling echt mee kon nemen op reis, op ontdekkingsreis naar een nieuwe toekomstgerichte en toekomstbestendige manier van werken.

Die ´reisleider´ werd Stevin-consultant Bas van Schie. Die aanvankelijk een andere klus binnen het GVB zou doen. “Ja, maar toen dat RE-project zich aandiende dacht ik vrijwel meteen dat dat zeker iets voor mij kon zijn. Want mijn achtergrond is een krachtenbundeling van én risicoanalyse én organisatieadvies én assetmanagement én onderhoudsoptimalisatie”.

Collega´s meenemen

Anne: “Na een gesprek met Bas was ik ervan overtuigd dat hij zonder meer geschikt was voor dit project. Zeker omdat hij er niet alleen alles aan kennis voor in huis had, ook omdat hij al heel snel liet zien – over het Activating Potential van Stevin gesproken – prima in staat te zijn om onze medewerkers, zijn tijdelijke collega´s zeg maar mee te nemen op de reis, in de verandering die we samen aangingen. Dat kan alleen op basis van wederzijds vertrouwen. Dat was er, zo bleek meteen na een eerste kennismaking van Bas met onze Reliability Engineers (RE´s).”

Duidelijke routekaart

Wie ook maar een beetje reiservaring heeft, kent het belang van een duidelijke routekaart. Dus die kwam er. In de vorm van de door Bas van Schie ontwikkelde ´Visie op Reliability Engineering binnen Technisch Beheer Railmaterieel´. Bas: “Deze visie sloot om te beginnen aan op al lopende trajecten binnen TB. Zo werd er bijvoorbeeld al gewerkt aan de invoering van risicogestuurd assetmanagement.”

“Eén van de kernaspecten van de visie was dat de RE´ers, naast het over de schouders van monteurs meekijken en zich bezighouden met dagelijkse storingen aan individuele voertuigen, hun focus meer en meer moeten richten op de lange termijn vlootperformance. Daarom ook dat we Reliability Engineering veel meer en beter willen aansluiten op andere al in gang gezette verbetertrajecten. Zoals de verbetering van het configuratiemanagement en de invoering van Risk Based Management (RBM). Bovendien leggen we duidelijk de link tussen door de maintenance engineers opgestelde FMECA´s (voluit Failure Mode Effect & Criticality Analysis) en de daadwerkelijke storingsmeldingen. Zo maken we de cirkel tussen de volgens de FMECA te verwachten systeemprestatie en de, aldus de RE storingsanalyses, daadwerkelijke systeemprestatie rond.”

Steeds toekomstbestendiger

Anne: “Mede dankzij de visie komen alle verhaallijnen binnen Technisch Beheer nu prachtig samen op één punt op de horizon. En leren wij al onze voertuigdata steeds beter te benutten. Waardoor we steeds beter, lees gefundeerder en gerichter in staat zijn om de kwaliteit en de effectiviteit – wat zich ook vertaalt in kostenreductie – van ons onderhoud te verhogen. En te blijven verhogen. Want het proces dat we met Bas begin 2022 zijn gestart is in alle opzichten een ongoing proces. Wat ons als organisatie steeds toekomstgerichter en steeds toekomstbestendiger zal maken. En dat, en daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor, al onze passagiers een steeds betrouwbaarder tram- en metrovervoer zal garanderen.”

Meer informatie?

Meer weten over dit project en/of over soortgelijke projecten in bredere zin: neem dan contact op met Bas van Schie.

Klant:
Deel op social media:

Gerelateerde succesverhalen

Het verbeteren van de datakwaliteit binnen ProRail, dat was het primaire doel van dit project. Martijn Frijns: “Wat dat betreft zijn er dan ook ...

Mobiliteit Transitie

¨Storingen verhelpen is natuurlijk belangrijk. Maar veel belangrijker is het voorkomen ervan. Ook Stedin, de netbeheerder in Zuid-Holland was daarvan doordrongen. En hoe raar dat ...

Energie Transitie

BETERE INTERNE DATAKWALITEIT Het begon in 2019 met het ondersteunen van het team van Verbindingsofficieren binnen ProRail. Ter verbetering van de interne datakwaliteit. Inmiddels ...

Mobiliteit Probleemoplossing