Het luistert sowieso al erg nauw, veiligheid op het spoor. En al helemaal natuurlijk in ons land, op één van de meest intensief bereden spoornetwerken ter wereld. Vandaar dat spoorwegbeheerder ProRail het programma Aantoonbaar Veilige Berijdbaarheid (AVB) heeft opgezet. Dit programma richt zich voornamelijk op het optimaliseren van het inzicht in de actuele staat van het spoor en effectievere sturing op het proces van herstel en vervanging. Daarmee raakt het programma in alles aan de kwaliteit en de veiligheid van ons spoor.
Dat alles staat er niet voor niets. Beaamt ook Stevin-consultant Jasper Hellemons, die een tijd mede vorm en invulling heeft gegeven aan het programma AVB. “Alles is in dit geval ook letterlijk erg veel. Zo beslaat de hele keten van het onderhoud aan het spoor meerdere afdelingen bij ProRail, verschillende aannemers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, verdeeld over maar liefst 21 contractgebieden. Bovendien was er door de jaren heen steeds minder sprake van uniformiteit in hoe om te gaan met zaken op het terrein van kwaliteit en daarmee veiligheid. Neem zoiets wezenlijks als meettreindata. Deze werden vaak verschillend geïnterpreteerd. Meer eenduidigheid wat dat betreft zou zonder meer kansen voor verbetering opleveren.”
Duidelijke afspraken
De hoognodige eenduidigheid is er nu wel. Jasper Hellemons: “Ja, daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Om te beginnen zijn de meettreindata als onweerlegbaar leidend bestempeld. Dus geen voer meer voor discussie tussen bijvoorbeeld aannemer en inspecteur. Bovendien legt deze onweerlegbaarheid meteen een solide basis voor een helder en geborgd proces. Waarin, ook heel belangrijk, vanaf het allereerste begin gewerkt wordt met een en hetzelfde uniforme terugkoppelingsformat.”
Het staat dus, het programma Aantoonbaar Veilige Berijdbaarheid bij ProRail. “Niet alleen op papier’’, zegt Jasper Hellemons er meteen bij. “Zo is het om te beginnen niet van achter een bureau ontwikkeld en vervolgens de organisatie in gegaan. Integendeel zelfs! Ik ben de regio ingegaan. Heb heel bewust de verbinding gezocht met de dagelijkse praktijk. En daar vooral goed geluisterd. Dat alles om binnen en tussen afdelingen weer verbindingen tot stand te kunnen brengen. Met veiligheid als rode draad, als bindende factor.”
Goed opgepakt
“Wat mooi was om te ervaren, was hoe goed het werd opgepakt, het verbinden en verbindingen leggen. Waar men voorheen vaak alleen maar druk druk druk was binnen de eigen functie en de eigen afdeling, wordt er nu veel meer over grenzen heen, veel breder gekeken. Is er over en weer het besef dat men elkaar nodig heeft om optimaal en zeker ook structureel werk te kunnen maken van dat gemeenschappelijke ProRail brede doel: een aantoonbaar steeds veilig berijdbaar spoornetwerk”.
Wat dit deelproject een echt Stevin project maakte? Jasper Hellemons hoeft er niet lang over na te denken: “Het is een pracht voorbeeld van waar wij als Stevin voor staan, Activating Potential dus. Want dat is hier in alle opzichten gebeurd. Door zo’n beetje alle lagen van de ProRail organisatie heen. Ja, zelfs ook daarbuiten, bij aannemers. Overal is (meer) betrokkenheid gegenereerd. Juist daardoor ontstond meer en meer het besef dat deze toch wel degelijk nieuwe manier van werken aan en voor veiligheid de juiste was. Met als resultaat dat de verandering alom werd omarmd.”
Deel op social media:
Gerelateerde succesverhalen
Het verbeteren van de datakwaliteit binnen ProRail, dat was het primaire doel van dit project. Martijn Frijns: “Wat dat betreft zijn er dan ook ...
Beloofd is beloofd! Dus toen provider Delta zijn klanten in het kader van Project Wijkcentrum 2.0 een verhoging van hun internetsnelheid tot maar liefst ...
¨Storingen verhelpen is natuurlijk belangrijk. Maar veel belangrijker is het voorkomen ervan. Ook Stedin, de netbeheerder in Zuid-Holland was daarvan doordrongen. En hoe raar ...