Werkzaamheden aan wissels, aan rails, aan bovenleidingen… Er gaat bij ProRail geen dag voorbij of er wordt door tal van aannemers, externe aannemers welteverstaan, gewerkt aan voor onze spoorinfrastructuur essentiële objecten. Al die werkzaamheden aan het spoor leveren natuurlijk een schat aan data op. Die niet alleen inzicht verschaffen in het verloop van de werkzaamheden, maar ook in hoe deze in de toekomst steeds beter zouden kunnen worden ingericht en aangepakt. Dat alles op één voorwaarde: dat deze data ook makkelijk kunnen worden aangeleverd en minstens zo makkelijk toegankelijk en dus een rijke bron van informatie zijn voor iedereen die binnen ProRail onderdeel en dus afhankelijk is van de informatieleverketen.

Zie daar het ideaalbeeld: een door en door optimaal datagedreven assetmanagement binnen ProRail. Toen Stevin-consultant Jort Kuiper er medio 2020 mee aan de slag ging, was dat nog toekomstmuziek: “Een aannemer moest soms wel op drie of vier verschillende manieren zijn data aanleveren. Vaak nog bij verschillende loketten ook. Met alle administratieve rompslomp en versnippering van informatie van dien.”

ENORM MEE GEHOLPEN

Wat als dat inwinnen van objectdata zou worden versimpeld?! Om het de aannemers makkelijker te maken?! Wat als al die datastromen zouden worden gestroomlijnd?! Om alle losse tools en ideeën op één plek aan te bieden. Daarmee zouden, dacht Jort Kuiper, zowel de aannemers als de hele ProRail organisatie enorm zijn geholpen. En zou ProRail een flinke stap zetten naar datagedreven assetmanagement.

Jort Kuiper: “Die stap is inmiddels gezet. Want als antwoord op de vragen hiervoor is binnen ProRail eind 2020 het project ‘Inwinnen ProRail Objectdata’, kortweg IPOD opgestart. Met als doel om uiteindelijk het hele proces van het inwinnen van objectdata binnen ProRail te stroomlijnen tot een geölied workflowsysteem.”

BETROKKENHEID GENEREREN

Om daar te komen is tot en met juli 2021 heel agile, via de proof of concept methode begonnen met de bouw, de ontwikkeling van een eerste opzet van dat systeem. Jort Kuiper: “We hebben daar heel bewust de werkvloer, de ProRailers dus die dagelijks met objectdata bezig zijn, nauw bij betrokken. Om in de organisatie én betrokkenheid bij IPOD te genereren, maar zeker ook om vanuit de kennis en ervaringen uit de bestaande praktijk te komen tot een zo gebruiksvriendelijk mogelijk, door en door toekomstbestendig systeem van inwinnen en stroomlijnen van objectdata. Er is dan ook maanden getest, gebouwd, weer getest, verder ontwikkeld. Echt een proefondervindelijk groeiproces, waarin steeds meer stukjes van de behoorlijk versnipperde en dus vaak onoverzichtelijke puzzel van objectdata binnen ProRail samen werden gebracht.”

GROTE(RE) TRANSITIE

Met succes, want alles staat nu startklaar om na de zomer IPOD in het echt uit te rollen. Jort Kuiper: “De bekroning van een mooi project. Een project dat voor ProRail toch zonder meer bestempeld kan worden als een grote(re) transitie. Want agile werken was men nog niet gewend. Terwijl het voor een organisatie als ProRail zonder meer een succesvolle en effectieve werkwijze kan zijn. Dat besef is er nu niet alleen, het groeit ook nog eens. Dat wij als Stevin, dat ik als Stevin-consultant, daarin een sturende, motiverende en aanjagende rol heb kunnen vervullen… Prachtig natuurlijk. En dat dankzij IPOD ProRail nu ook alle vruchten plukt van datagedreven assetmanagement… Minstens zo prachtig!”

MEER INFORMATIE?

Meer weten over dit project en/of over soortgelijke projecten in bredere zin: neem dan contact op met Jort Kuiper, consultant bij Stevin. Dat kan telefonisch (06 42114687) en/of via e-mail (kuiper@stevin.com).

Klant:
ProRail
Deel op social media:

Gerelateerde succesverhalen

Het verbeteren van de datakwaliteit binnen ProRail, dat was het primaire doel van dit project. Martijn Frijns: “Wat dat betreft zijn er dan ook ...

Mobiliteit Transitie

¨Storingen verhelpen is natuurlijk belangrijk. Maar veel belangrijker is het voorkomen ervan. Ook Stedin, de netbeheerder in Zuid-Holland was daarvan doordrongen. En hoe raar dat ...

Energie Transitie

BETERE INTERNE DATAKWALITEIT Het begon in 2019 met het ondersteunen van het team van Verbindingsofficieren binnen ProRail. Ter verbetering van de interne datakwaliteit. Inmiddels ...

Mobiliteit Probleemoplossing