Een kijkje bij de consultant. Bas Poelmann was laatst vijf jaar bij Stevin in dienst en wij zijn even bij hem langs gegaan om te vragen hoe hij de afgelopen vijf jaar heeft ervaren.

Nog voordat Bas zijn eerste dag had bij Stevin ging hij al enthousiast mee op Stewintersport. Heel handig, want zo leerde hij gelijk elke Stevinner goed kennen, zodat hij een vliegende start kon maken. Maar waarom had Bas in die tijd de keuze gemaakt om überhaupt voor Stevin te werken? “Ik zocht een bedrijf met een informele sfeer en wilde geen radertje zijn in het grote rad. Bij Stevin kreeg ik gelijk het gevoel dat zij goed voor mij zouden zorgen, de worklife balance op orde was, ik veel zou leren en dat ik natuurlijk ook veel leuke projecten zou doen”, aldus Bas. Of dit ook echt zo is? Dat beaamt hij als ik vraag wat zijn leukste ervaring was in de afgelopen jaren: “De secret sunrise of de stewintersport van afgelopen jaar, maar nu lijkt het net of er maar twee leuke dingen zijn, terwijl we zoveel leuke dingen doen dat ik het moeilijk vind om te kiezen”. Bas vervolgt: “Ik voel me ook erg op mijn gemak bij mijn collega’s. Ik kan volledig mijzelf zijn en weet dat ik met alles bij mijn collega’s terecht kan. Wanneer je even hulp nodig hebt, je ergens zorgen over maakt of gewoon even wilt sparren, staat iedereen voor je klaar.  Ik bespreek daarom dezelfde dingen met mijn collega’s als met mijn vrienden.”

Na zijn afstuderen is Bas meteen voor Stevin komen werken. In die tijd is hij van starter uitgegroeid tot een volwaardige consultant. Waar hij in zijn tijd bij Stevin het meest gegroeid is? “Het organiseren en communiceren. Ik wil altijd het proces helder krijgen voor mezelf en de rest, zodat we weten waar we naartoe werken. Is het niet helder? Dan zorg ik daar wel voor door scherpe (en, ja, soms irritante) vragen te stellen. Soms moet je namelijk een vraag een paar keer stellen, voordat je echt een antwoord krijgt waar je wat mee kan. Zo is het aan het eind van het overleg voor iedereen duidelijk wat we aan het doen zijn, waarom, en met welke  actiepunten we op weg gaan”, aldus Bas. “Wat ik ook wel echt geleerd heb, is goed onderzoeken en doorvragen. Zo kan je erachter komen of jijzelf op het goede pad zit en of iedereen het er mee eens is. Is niet iedereen het er mee eens? Dan moet je onderzoeken waarom dit zo is.”

“Als je er niet uitkomt, dan helpt het soms ook om de emotie op tafel te gooien. Dat is misschien spannend, maar als je toegeeft dat je het zelf lastig vindt, of in de knel zit dan weet de ander hoe het voor jou voelt en worden zij gestimuleerd om dichter tot jou te komen en een oplossing te vinden die voor beide past. De trainingen in het ‘stevige Stevinner’ traject hebben mij hier zeker erg bij geholpen. Ik vond het zo jammer toen die training voorbij was. Het gaf me erg veel nieuwe inzichten en steun als ik een lastige case had op werk.”

Stevin staat bekend om haar kernwaarden en iedere Stevinner heeft ze in zich, het is maar net hoe je ernaar kijkt. Dit geldt ook voor Bas, die zelf toegeeft dat bij elke kernwaarde er voor hem ook twee kanten aan zitten: “Ik vind mezelf wel erg betrokken, want ik luister altijd, ben heel geïnteresseerd en wil samen de beste oplossing verzinnen. Aan de andere kant moet je niet aan mij vragen wanneer je jarig bent, daar ben ik echt slecht in. Sportief, ja, ik handel zeker respectvol en wil altijd winnen (het principe achter onze kernwaarden), maar ik vind mijn worklife balance ook erg belangrijk. Als het gaat om durf, heb ik al van jongs af aan mezelf aangeleerd om spannende dingen juist toch te doen. Ik vond veel dingen spannend en daar wilde ik vanaf. Hierbij is het maar net hoe je durf interpreteert: niks eng vinden, of dingen eng vinden en het toch doen?.” Naar eigen zeggen ligt Bas zijn groeipotentieel nog bij de kernwaarde scherp. “Ik kan erg scherp zijn, zoals eerder genoemd ben ik erg goed in structuur aanbrengen in documenten, presentaties en overleggen. Maar er schieten als ik eerlijk ben ook nog wel eens wat schoonheidsfoutjes tussendoor.”

Wat Bas zijn plannen zijn voor de toekomst zijn? Daar verdiept hij zich nu in door goed te kijken waar hij energie van krijgt en door met Stevinners in gesprek te gaan.

Wil jij Bas nog verder leren kennen, of ben je benieuwd wat hij voor jouw opdracht kan betekenen? Neem dan contact met hem op!