In een tijdperk waarin het klimaat de alarmbellen luidt, is de noodzaak voor fundamentele veranderingen in onze samenleving groter dan ooit. Ook de recente rechtszaken laten de verplichting van bedrijven en overheden zien om onze planeet actief te beschermen. Maar hoe kunnen we huidige systeem zo aanpassen zodat we een duurzame toekomst waarborgen?

Het recente klimaatvonnis laat zien hoe complex de uitdaging is voor onze samenleving. Transities op het gebied van mobiliteit, van het klimaatneutraal maken van auto’s, vliegtuigen, en boten, tot het inzetten van waterstoftreinen, zijn niet alleen een kwestie van nieuwe technologieën implementeren. Ze vragen om een verandering in onze culturen, onze denk- en werkwijzen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende voorbeeld van de transformatie op Fifth Avenue, een transitie van een straatbeeld zonder auto’s in 1900 naar een straatbeeld zonder paarden in 1913. Transities zijn ingrijpende processen die alle onderdelen van een systeem of organisatie raken, van technologieën en infrastructuur tot de paradigma’s, waarden, en de dagelijkse praktijken van mensen.

Een kernmerk van een complex systeem is dat het eigenschappen heeft die niet te reduceren zijn tot de som van individuele componenten. Of anders gezegd, in een complex systeem geldt: 1+1=3, dat maakt het lastig om het systeem effectief te transformeren en daar helpen wij als Stevin graag bij!

Stevin begrijpt de complexiteit van dergelijke transities. We zien het als onze missie om organisaties te helpen navigeren door deze ingrijpende veranderingen in de publieke infrastructuur. Door onze expertise op het gebied van assetmanagement, verandermanagement en systeemdenken, maar ook door de mens niet uit het oog te verliezen, kunnen we een brug slaan tussen nu en de duurzamere toekomst.

We werken samen met partners aan het vormgeven van gedeelde beelden en waarden, en faciliteren de praktische uitvoering van nieuwe routines en handelingen. Door een diepgaand begrip van complexe systemen, erkennen we dat succesvolle transities meer vereisen dan enkel technische oplossingen. Het vereist een benadering waarbij we naar het geheel kijken en alle onderdelen van het systeem meenemen in onze aanpak.

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Neem gerust contact op of neem een kijkje op de onze succesverhalen pagina om meer te lezen over onze projecten!